top of page

ANTARKTIS.

Det 7. kontinent. 

Navnet emmer af eventyr, opdagelsesrejsende, kulde og pingviner. 

Kontinentet blev opdaget i 1800-tallet, sandsynligvis af russeren Bellingshausen i 1820, efter et regulært kapløb, der især gik på retten til landets naturressourcer (der blev skudt VIRKELIGT mange sæler).

 

Og i 1911, nåede norske Amundsen som den første Sydpolen.

Antarktis er politisk neutralt og siden underskrivelsen af "The Antarctic Treaty" i 1959, har territorialkravene været suspenderet. Traktaten indbefatter, at kontinentet ikke bruges til militære formål eller udnyttelse af naturressourcer, men udelukkende til fredelige formål - f.eks. forskning.

Der er ingen fastboende på Antarktis, men ca. 4000 personer spredt på de forskellige baser om sommeren og ca. 1000 personer om vinteren. 

Klimamæssigt er Antarktis en ørken med meget lidt nedbør. Temperaturerne er lavest inde i landet, hvor de om vinteren kan nå ned til -89 grader C, og ikke når op på plusgrader om sommeren, hvilket bl.a. skyldes kontinentets højde (ca. 3.200 m.o.h.) . Ved kysten er der lunere, op til 15 grader om sommeren, men mere ustadigt og præget af de stærke katabatiske vinde. 

Antarktis er ekstremt kontinent med en spændende historie og jeg vil varmt anbefale David Days bøger, hvis I vil læse mere. 

Kilder:

David Day: Antarctica: A Biography

Wikipedia

https://www.scar.org/policy/antarctic-treaty-system/

CONCORDIA.

Concordia er en fransk-italiensk forskningsstation, og én af de 3 baser på Antarktis, som ligger inde i landet - de resterende 37 ligger ved kysten. 

Basen blev bygget i 2005 ved Dome C, hvor man foretog, og stadig foretager, boringer efter iskerner (EPICA-projektet).

Placeringen giver nogle helt unikke forhold, som minder meget om at være i rummet - bl.a. total isolation om vinteren og konstant højdeeksponering og dermed "tynd" luft.

Siden 2005 har the European Space Agency, ESA, derfor udført forskning på de personer, der opholder sig på basen for at blive klogere på, hvordan vi reagerer på ekstreme forhold - både fysisk og mentalt.

Indsamlingen af disse data kommer jeg til at varetage det næste år. 

På basen foretages der herudover også indsamling af data til bl.a. astronomiske, seismologiske og meteorologiske projekter. 

Der er adgang til basen med fly og køretøjer (de såkaldte raids) i den antarktiske sommer, mens der om vinteren er for koldt til, at man kan komme til og fra basen. 

Der er nemlig rigtig koldt inde i Antarktis - om sommeren kan temperaturen snige sig "op" til -25 grader C, mens den om vinteren let kommer under -90, hvis man medregner wind chill.

Så det uldne undertøj er pakket! 

Jeg vil skrive meget mere om Concordia og opbygningen af stationen på selve bloggen. 

bottom of page